Plaatjes en Getallen

 

Hoewel ik de laatste jaren noch van het veel omkijken, noch van het ver vooruitblikken ben, is het misschien toch een goed moment, zo aan het eind van het jaar, om dat even te doen. Laat ik het voor de gelegenheid rondkijken noemen. Eerst maar eens een summier overzicht over 2019. Want het was zakelijk een fijn jaar. Zomaar een paar globale getallen:

Ik heb dit jaar iets meer dan 8500 foto's gemaakt, waarvan bijna 6000 voor 54 opdrachten. De rest voor vrij werk. Je kon mijn fotografie dit jaar 36 weken zien in 8 verschillende, soms overlappende exposities. Er zijn 12 persberichten verschenen met en over mijn werk. Ik heb cursus gegeven aan bijna 400 cursisten, in mijn studio, op locatie, in het Dordrechts Museum en in het Energiehuis in Dordrecht. Er is begin dit jaar een nieuw fotoboek van mijn hand verschenen. Oh ja, en een tv-interview dat volgend jaar pas wordt uitgezonden. Dus dat telt niet echt in dit 'jaaroverzicht'. Het meest vers in het geheugen liggen natuurlijk de nog lopende expositie bij Galerie Studio ImSpa in Ridderkerk en de mooie opdracht voor een kunsttoepassing in Rouwcentrum Vredehof in Ridderkerk. Het aantal verkochte werken fotokunst komt daarmee op 8 te staan.

Genoeg getallen denk ik.

Om met het Rouwcentrum Vredehof verder te gaan: Toch nog enkele cijfertjes. Ik ben best een beetje trots dat ik die opdracht heb mogen maken. Maar liefst 8 kunstenaars uit Ridderkerk hebben meegedongen om dit werk binnen te halen met zijn of haar ontwerp. Hoe leuk is het dan wanneer je bericht krijgt dat je je ontwerp moet komen pitchen en je daarna verder mag met de uitwerking ervan. Een mooie klus die resulteerde in 12 smalle, transparante, gekleurde fotopanelen van 35 x 250 cm. panelen voor de 12 raamstroken in de aula van het rouwcentrum. Twaalf panelen met gelaagde bladmotieven in verschillende kleurstellingen. De samenwerking met de architect, het rouwcentrum en de gemeente Ridderkerk was daarbij fantastisch.

  

En dan is er natuurlijk nog de lopende expositie bij Galerie Studio ImSpa in Ridderkerk. De afgelopen maanden heb ik je tot tergens toe niet meer dan hele kleine stukjes laten zien van een aantal foto's die daar geëxposeerd worden. Dat moet maar eens klaar zijn. In dit blog staan een paar volledige plaatjes van wat je daar tot en met 19 januari nog kan gaan zien. Samen met werk van Karin Touw en Willie Roosenbrand. In mijn vorige blog 'Kill your Darlings' gaf ik al aan hoeveel voorbereiding een grote expositie als deze vergt. Vandaar al het gedoe om je te verleiden te komen kijken.

Een ander niet te versmaden feit van het afgelopen jaar is dat ik de huur van mijn studio in Zwijndrecht heb opgezegd, deze per 1 januari 2020 verlaat en mijn fotoshoots op mooie locaties ga plannen. Waarom? Omdat ik me na een aantal jaren in dezelfde studio te hebben gewerkt er op betrapte dat ik ging vervallen in dezelfde manier van werken. En voordat het een trucje wordt wilde ik een andere weg inslaan. Bovendien, en dat is de zakelijke kant van het  verhaal, kost een studio veel geld. Veel geld voor een ruimte die zeker géén 5 dagen in de week optimaal gebruikt wordt. Beter is het dan om dat geld te besteden aan de huur van mooie locaties wanneer dat nodig is. Ik heb inmiddels een riant kantoor aan huis, dus dat is de plek waar je me vanaf nu vaak kunt vinden.

En wat dacht je van het feit dat ik de afgelopen maanden het lesprogramma 'Beeldmakers' heb ontwikkeld dat door de Gemeente Ridderkerk en de Bibliotheek AanZet goed is ontvangen en dat we het komend half jaar gaan uitvoeren. Een cursus voor drie groepen jongeren in de leeftijd van 8-12, 13-17, 18-23 jaar. Je kunt er alles over lezen op mijn website onder het kopje Cursus. Een creatief programma dat ik dankzij de samenwerking met gemeente en bibliotheek kan aanbieden voor een zeer gunstig tarief per cursist.

Daarmee ben ik al weer stiekem aan het vooruit kijken naar 2020. Een jaar waarin al weer de nodige opdrachten staan gepland. Er staan verschillende dagen geboekt in het Dordrechts Museum, voor het Servicebureau Onderwijs en Cultuur, het Da Vinci College te Dordrecht en de samenwerking met galerie ImSpa krijgt een vervolg. Bovendien staan de eerste fotoshoots al in de steigers. Ik begin het jaar met de masterclass Hollywoodfotografie 1920-1940 die 11 januari gegeven wordt in de bibliotheek in Ridderkerk Centrum. Daarnaast de diverse online cursussen die in januari weer van start gaan. Bovendien heb ik denk ik wel zin om weer een fotoweek in binnen- of buitenland te gaan organiseren. Wil je het allemaal blijven volgen? Bezoek dan regelmatig mijn website en kijk of er iets bij zit aan kunst, cursussen, boeken en noem maar op.

Genoeg woorden, genoeg getallen: Mochten onze paden zich het afgelopen jaar op de een of andere manier hebben gekruist, dan wil ik je hartelijke danken voor de samenwerking. Ik hoop dat we elkaar in het nieuwe jaar weer zullen ontmoeten en voor nu wens ik je fijne dagen, een veilige jaarwisseling en een mooie start van 2020.

Groet!

Galerie ImSpa

15 december 2019 t/m 19 januari 2020 

Scheepmakerstraat 23, 2984 BE Ridderkerk

(do, vr, za, zo en op afspraak)

 

 

 

 

  • (+31) 06 20 20 71 62
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tell your friends!