Collages

 

Voor mijn laatste expositie in december 2019 en januari van dit jaar schreef de galeriehouder in de begeleidende brochure: "Mark Isarin ziet kans om binnen zijn fotografie een atmosfeer van rust en mysterie te creëren, maar ook spanning en mystiek. Elk van zijn foto's is een spannend verhaal met een fantastisch einde."

Nou is dat 'fantastische einde' maar de vraag. Liever roep ik het begin van een verhaal of emotie op en laat het aan de toeschouwer om het hele verhaal af te maken en over het slot te fantaseren. Maar toch mooie woorden waar ik, ijdel als ik ben,  wel het een en ander in wil herkennen. Rust, mysterie, spanning en mystiek. Termen die inderdaad met een beetje goede wil toepasselijk zijn op een aantal van mijn foto's.

Door de komst van onze gezamenlijke vijand genaamd COVID-19 viel van de ene op de andere dag heel veel werk weg. Een aantal opdrachten konden worden opgeschoven, maar heel veel opdrachten voor bijvoorbeeld het Dordrechts Museum, diverse scholen, gemeentes en Stichting Onderwijs en Cultuur kwamen letterlijk op 16 maart te vervallen. Voor het weekend nog een volle order portefeuille, na het weekend, naar later bleek voor maanden, geen werk meer. Nu ben ik geen mannetje wat zich dan gaat zitten vervelen, laat staan klagen. Ik had veel op mijn to-do-lijstje staan waar ik nu eindelijk aan toe kwam: De webshop op mijn website uitbreiden met mooie artikelen. De tak van sport die 'Mark Isarin | Design' heet verder op poten zetten (Ik ben tenslotte van huis uit ontwerper en interieurarchitect). Aan ideeën geen gebrek, dus ook nog een online-cursus opgezet. Kortom, business as usual, zonder inkomsten. Een soort van...

Maar na vele weken kwam toch het onvermijdelijke moment dat al die klusjes gedaan waren. En dan? Covid of geen covid, ik zit de spaarzame uurtjes die ik vrij heb altijd met mijn neus in de boeken. Niet in de laatste plaats om aan het boek te ruiken (ja, ik ben een boekensnuiver), maar ook om overal inspiratie vandaan te halen. Fotoboeken, kunstboeken, boeken over grafische vormgeving, interieur, illustratie enzovoort. En laat dat laatste onderwerp nou aanleiding zijn geweest voor nieuw-oud werk. Je leest het goed: NIEUW_OUD werk. Dat wil zeggen dat ik een aantal foto's van de afgelopen jaren ben gaan combineren in fotografische collages. De aanleiding was een boek over Illustratoren van over de hele wereld. Een aantal van die illustraties bleken uit collagetechnieken te bestaan. 

Je hebt maar een klein vonkje nodig om een vuur te maken. En dit was zo'n vonkje. In een flits gaan er dan nieuwe ideeën door je hoofd. Of beter nog, vooral een sterk vermoeden van mooie beelden die gaan ontstaan. "Ik kan op dit moment weinig nieuw werk maken, maar als ik nu eens iets met bestaande foto's..... iets. Iets!"

Heerlijk om te doen. Grasduinen door de archieven. Niet zelden afdwalen bij oude beelden, maar ook allerlei beelden bij elkaar zoeken die mogelijk iets met elkaar kunnen doen in een nieuw beeld. Knippen, plakken, schuiven, wissen en ophalen. Kleuren veranderen  en een van de "sausjes van Isarin' er over. Soms kwamen er goede beelden uit, vaak ten halve gekeerd. Beter dan ten hele gedwaald.

Zo is de serie Surreal Collages ontstaan. Oude beelden die ik in 2013 in New York maakte tijdens een week dat ik daar cursussen gaf. Meer recente beelden van Amsterdam en Rotterdam. Portretten die ik de afgelopen jaren als vrij werk heb gemaakt. Bladeren, bloemen, natuur. Allemaal ingrediënten van de beelden uit deze serie. 

En dan komen de vleiende woorden van de galeriehouder weer boven. Rust en mystiek zijn misschien niet van toepassing, alhoewel. Maar mysterie, spanning en het begin van spannende verhalen wel degelijk. Surreal Collages: kijkplaten waar heel veel onverwachte details, eerste regels uit een boek, dromen en vreemde wendingen in te vinden zijn.

 

  • (+31) 06 20 20 71 62
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tell your friends!