Man met ervaring, een vakman! Oftewel: prijzig?

 

INLEIDING:

Onlangs had ik weer een interview op de radio. De presentator van het programma had zich danig voorbereid want ik kon aan zijn vragen en reacties opmaken dat hij mijn website grondig had bestudeerd.

Hij vroeg de juiste vragen en wilde nauwkeurig weten hoe ik een aantal van de beelden had gemaakt die op mijn website zijn te vinden onder het kopje Portfolio/Surreal Collages. Ik legde uit dat het om een gelaagde, digitale techniek gaat, waarbij een groot aantal foto's in min of meer transparante versies worden gemixt. Nu is dat een tijdrovende techniek die mét het eindresultaat voor ogen al lastig is om uit te leggen aan een leek, maar zónder beeld op de radio een soort 'mission impossible' wordt. Ik deed mijn best. Legde het drie keer uit. Hoorde mijn eigen worsteling om een en ander te verklaren. Verduidelijkte op verzoek van de presentator mijn verhaal en hoorde hoe wazig ik klonk. Dat laatste is voor intimi trouwens geen nieuws, maar toch. Hoe beschrijf je de beelden die ik maak over de radio. Laat staan de beschrijving hóe ik ze maak. Lastig. Niet te doen. Niet aan beginnen.

Ik stel voor het volgende interview bij een goed bekeken en spraakmakend programma op televisie te plannen.

Op enig moment merkte de presentator op dat hij de beelden in mijn webshop best prijzig vond. Ik hoorde tussen de regels door dat hij dacht: "Da's best veul geld voor een fotootje". Ik legde hem uit hoe dat komt. En dat prijzig maar een relatief begrip is. Veel geld is totaal iets anders dan duur.

Waar leidt dit allemaal naar toe? Lees door tot het eind.

DEEL 1: Een (niet zo'n) hypothetisch verhaal:

Er moet geklust worden. De stukadoor, laten we zeggen Tjerk van het Pleisterwerk, moet langs komen voor het stucwerk in mijn huis. Het is een Fries, voor diegene die de naam Tjerk nog nooit heeft gehoord. Is verder van geen belang voor het verhaal.

Tjerk dus. Hij gaat 20 m2 wand van raapwerk voorzien. Slechte muur, moet recht en egaal, lang verhaal, maar kost 18,95 per m2, zegt hij. Verder gaat hij ongeveer 62 m2 stuken en schuren à 16,95 m2. rekent hij me met een potloodje voor. Alles bij elkaar een mooie, maar geen gek grote woonkamer. Een doodnormale klus waar Tjerk een paar dagen mee bezig is. Laten we niet ingewikkeld doen, ongeveer 3 dagen, het drogen tussendoor niet meegerekend want dan zit Tjerk thuis met een biertje. Tjerk heeft een mooie prijs gemaakt en hij heeft voor het gemak prijzen inclusief materiaal opgegeven. Makkelijk rekenen en veel goedkoper ga ik het echt niet krijgen, zegt Tjerk. En hij heeft gelijk. Zoek het maar op. Het zijn zeer schappelijke prijzen. Zodra hij arriveert sleept hij de halve woonkamer vol met teilen, bakken, troffels, spatels en andere zut. Een hele investering voor die man. Tjerk is vriendelijk, werkt netjes, werkt hard en binnen een week is Tjerk weer weg en zijn mijn muren glad afgewerkt. Het weekend kunnen we gebruiken om schoon te maken en de meubels weer op hun plek te schuiven. Fijn, én niet duur!

Ik ben blij met iemand als Tjerk. En ik ben blij met het werk van Tjerk. Hij heeft niet voor niets een stukadoorsopleiding genoten van 5 maanden en is al weer 10 jaar succesvol zzp'er. Een man met ervaring, een vakman!

Wanneer Tjerk klaar is rekenen we onder het genot van een borrel af. Hij heeft de nota keurig opgesteld en ik kijk deze even na. Ik had tevoren het sigarendoosje met zijn prijsopgave al uit de prullenbak gevist en het bedrag vergeleken met mijn spaargeld. Een snelle blik op de nota vertelt me dat zijn berekening en de mijne exact kloppen.  20 m2 raapwerk = € 379,- + 62 m2 schuurwerk = € 1050,90, maakt samen € 1429,90 voor ongeveer 20 uur werk. Netjes iets onder de € 1500,- Dat oogt altijd goed. Top!

Ik moet de wanden nog wel allemaal zelf schilderen besef ik tijdens het afrekenen en de borrel, maar dat is van later zorg. Eerst even sparen... 

Waar leidt dit allemaal naar toe? Lees door tot het eind.

DEEL 2: Een (verre van) hypothetisch verhaal:

Ik ga een van mijn kunstwerken maken. Dat is iets meer dan een kiekje schieten en in mijn webshop plempen. Luister:

Alle ellende begint met een onweerstaanbaar creatief idee. Dat idee ga ik uitwerken door middel van schetsen en onderzoek op internet. Daarna ga ik locaties en modellen zoeken, aanverwante en te gebruiken beelden uit mijn omvangrijke beeldbibliotheek zoeken en een voorlopige compositie maken. Ik huur een mooie locatie af voor een fotoshoot en wanneer ik het juiste model heb gestrikt sleep ik al mijn apparatuur naar de plek des onheils en gaan we foto's maken. Aan het eind van een halve dag foto's maken heb ik een ruim assortiment aan beelden waar ik uit kan gaan kiezen. Alleen de beste zijn goed genoeg voor het vervolg. De elite-foto's ga ik bewerken. Dat kost ongeveer twee uur per foto. Ik heb even grofweg zitten tellen, maar ik gebruik in de beelden bij deze blog gemiddeld zo'n 12 foto's in 30 tot 50 lagen. Tja, die lagen, een moeilijk verhaal.

De bewerkte foto's ga ik met de computer combineren in lagen. Zoals verteld in het radio-interview, is dat procedé lastig uit te leggen. Stel je voor dat alle foto's op transparante glasplaten worden geprint. Die glasplaten kun je over elkaar heen leggen zodat je alle foto's door elkaar ziet als het licht er doorheen schijnt. Nu wordt dat zonder meer een chaos, dus ik ga van sommige lagen alleen kleine delen gebruiken en de niet gebruikte delen wegpoetsen. Zo gebruik ik de 12 foto's door elkaar en probeer een goede compositie en volgorde te maken. Alle foto's moeten nog wel qua kleur, kleurtemperatuur, belichting, perspectief, scherpte, diepte, contrast, verzadiging en nog veel meer, naadloos op elkaar worden afgestemd. Je mag eigenlijk niet zien dat het eindresultaat is opgebouwd uit lagen van verschillende foto's . Dat kost tijd, heel veel tijd. Veel tijd en veel additionele lagen. Ik ben dan vele, vele uren zoet met digitale gereedschappen. Zo kom ik al snel op 50 verschillende (bewerkings)lagen uit. Ik gebruik voor het het hele proces drie verschillende software programma's en heb dus in mijn kantoor een karrenvracht aan apparatuur, computers, beeldschermen en back-up faciliteiten staan. Samen met alle foto-apparatuur, camera's, objectieven, lampen, lichtvormers en aanverwante artikelen een heel circus aan hele, hele dure zut.

Uiteindelijk moeten de beelden geschikt worden gemaakt voor internet en kan ik beginnen met het aanvullen van mijn portfolio en webshop op mijn website. Iets wat ik mezelf heb eigengemaakt om de hoge kosten van een webdesigner uit te sparen. Inmiddels heb ik in 30 jaar veel ervaring opgedaan en een compleet eigen procedé ontwikkeld om foto's te bewerken, zodat mijn werk steeds sneller gaat. Ik ben blij met het resultaat. Ik heb niet voor niets een vijfjarige HBO opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten gevolgd. Zijn de vele jaren als software-programmeur niet voor niets geweest en ben ik gelukkig niet voor niets al weer 15 jaar succesvol zzp'er. Een man met ervaring, een vakman!

Waar leidt dit allemaal naar toe? Lees door tot het eind.

SLOT:

De presentator van het radio interview waar ik dit verhaal mee begon had in zijn ijver ter voorbereiding ook gekeken in mijn webshop op mijn website. En terloops merkte hij op dat de werken die daar op staan best wel prijzig zijn.

Wie met me mee rekent komt ongeveer op hetzelfde uit als ik, denk ik. Ik heb ergens tussen de 30 en 40 uur besteed aan mijn fotokunst. Dat ene plaatje op mijn website. Dat ene plaatje wat voor een paar honderd euro te koop staat in mijn webshop. Veel geld? Misschien wel. Duur? Welnee, een koopje! Als jij een van mijn beelden aan de wand wilt hebben moet er binnen dat bedrag  ook nog een eindproduct van enkele honderden euro's van gemaakt worden in de vorm van bijvoorbeeld een Dibond paneel met fotoprint en perspex afwerking. Gemaakt door een zeer ervaren, zeer professionele en zeer gewaardeerde partner in het midden van het land.

Tjerk, daar is onze Fries weer, heeft het beter gedaan dan ik. Drie dagen werk en 1429,90 in portemonnee. Misschien was ik beter toch stukadoor geworden. Was ik drie keer zo rijk geweest. Ach, ik gun het Tjerk van harte. En ik? Joh, ik ben zo rijk! Ik mag de hele dag mooie dingen maken, leuke dingen doen, mijn eigen tijd indelen, genieten van kunst en de Crea Bea uithangen. Top!

  • (+31) 06 20 20 71 62
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tell your friends!