Best of both worlds...

 

Soms zit het tegen in het leven. Veel vaker zit het ongelofelijk mee. En met ongelofelijk bedoel ik ook echt niet te geloven, maar daarover zo meer. De tegenslagen laat ik meestal snel achter me. Gedane zaken nemen geen keer. Leer er van en ga door. En als het meezit geniet ik dubbel en dwars. Pluk de dag! Ik zeg het naarmate ik ouder word steeds vaker. Het leven is een appelboom, maar je moet wel zelf de appels plukken.

Wat gebeurde er de afgelopen weken? Welnu:

Eind vorig jaar schreef ik in een nieuwsbrief dat ik mijn studio van de hand had gedaan. Een fijne plek in een verzamelgebouw met gezellige reuring, maar iets te klein en niet rendabel genoeg voor het werk dat ik maakte en deed. Gelukkig zegde ik op tijd de huur op, want enkele maanden later belandden we met elkaar in een volledige lock-down. Al het werk voor scholen, musea, instellingen, bedrijven en gemeenten viel acuut weg. De portret-shoots die ik nog kon doen, deed ik, zoals gepland bij het opzeggen van mijn oude studio, op mooie externe locaties. Veel slepen met apparatuur, soms een auto vol en vaak een logistieke uitdaging, maar goed te doen. 

Ik ben de eerste golf coronaleed aardig doorgerold al zeg ik het zelf. Een beetje zakelijk spek op het lijf, opgebouwd in voorgaande jaren, heeft daar erg bij geholpen. Dat houdt wel in dat ik inmiddels, zoals zoveel kleine ondernemers, een stuk 'slanker' ben geworden. Ik zie nu in gedachten enkele mensen hun wenkbrauwen optrekken, maar ik bedoel dat vanzelfsprekend in overdrachtelijke zin. Laten we hopen dat de aangekondigde tweede golf alleen maar bangmakerij blijkt te zijn. Zo niet, dan zullen nog meer ondernemers, bedrijven en kleine zelfstandigen per direct het loodje leggen. Met andere woorden: de speklaag wordt dunnetjes, dus laten we met elkaar alsjeblieft heel voorzichtig en waakzaam blijven. En vooral kritisch over wat wel en niet kan in het "nieuwe normaal" (Wat een vreselijke uitdrukking!). Ik zeg het nog maar een keer: Fotografie is heel goed mogelijk in deze tijd en ik houd me strikt aan de inmiddels overbekende regels. 

Maar ik dwaal af.

Wat gebeurde er de afgelopen weken? Welnu:

Eind vorig jaar schreef ik dus dat ik mijn studio van de hand had gedaan. Nu kan ik meedelen dat ik weer een werkelijk prachtige studio heb betrokken. Hoe zit dat?

Nog maar krap drie weken geleden zie ik op Facebook een berichtje voorbij komen. Iets in de trant van: 'Opslagruimte / loods te huur'. En ik kende die 'opslagruimte / loods'! Ik was er een keer binnen geweest. Toen had ik al zitten fantaseren over hoe mooi het zou zijn daar een studio van te maken. Een prachtig pand in het gezellige Brabant (dat ik dat nog eens zwart op wit zou melden), nog geen 40 minuten rijden vanaf mijn huis in Ridderkerk. De classificatie opslagruimte doet op zijn zachts gezegd geen eer aan deze prachtige plek. Het is een grote, ruime, hoge, lichte studio met allerlei extra ruimtes en uitzicht op een weids landschap. Een pand waarin we kunnen fotograferen, schilderen en als het nodig is meerdere dagen kunnen bivakkeren. Ik zeg: Een creatief broeinest waar in de nabije toekomst heel veel mooie dingen gemaakt en geëxposeerd zouden kunnen worden. Iedere zichzelf respecterende ondernemer ruikt zo'n kans op verre afstand. In dit geval 56.3 kilometer.

Het ging razendsnel. Binnen enkele dagen was een en ander beklonken. En nog enkele dagen later zat deze meneer trots in zijn gloednieuwe studio met een kop koffie in de ene hand en camera in de andere naar de schaapjes te kijken. Koetjes kan ook trouwens. Of paardjes. Al naar gelang het de plaatselijke boer belieft, die een paar honderd meter verderop woont. Je vindt deze studio aan de rand van Dongen, midden tussen de driehoek Breda, Tilburg en Oosterhout. Hij ligt ook midden in een eeuwen geleden, vanaf 1300 ontgonnen veengebied. Een landschap van akkers, slootjes, bossen, zandverstuivingen en natuurlijk het riviertje De Donge dat vrolijk, doch rustig kabbelend door het landschap meandert.

Nieuwsgierig geworden? Ik begrijp het. Kom dan langs op een van de studio-inloop dagen. Maak een afspraak en ik zorg dat de warme worstenbroodjes klaar staan. Ah ja, die warme worstenbroodjes. Een heerlijk Brabants gebruik dat deze stadse van boven de grote rivieren prima kan waarderen. Misschien wil je wel gebruik maken van de actie die tot 1 oktober loopt: Ter introductie van mijn nieuwe werkplek maak ik een prachtig portret in de stijl die jij wilt van jouzelf, je partner, je kind, grootmoeder of overburen (M/V). Tijdelijk met 25% korting. Nu 95,- inclusief een professionele print van 20x30 cm.

 

Hoe dan ook, de eerste foto-shoots voor portretten, gezinnen, een heuse tattoo-girl en cd-cover staan al gepland. De eerste 'projecten-van-na-de lock-down-periode' worden opgetuigd. Waaronder fotografie voor een groot muziekproject 'Voor muziek, tegen klimaatverandering'. Ik maak daarvoor op het ogenblik acht fotografische kunstwerken. Houd de komende tijd de plaatjes op Social Media in de gaten, zeg ik!

Verhuis ik nu naar Brabant? Nee, zeker niet! Ik heb in Ridderkerk en de rest van de Randstad al weer de nodige mooie opdrachten lopen. Sportplaatjes, workshops voor jongeren, fotografielessen op scholen, enkele musea gaan weer schoorvoetend met educatie van start, etc. etc. Bovendien blijf ik stiekem toch wel een stadsmens die graag af en toe van de ruimte en de oorverdovende stilte in Dongen geniet.

Samenvattend: Ik heb een mand vol met appels geplukt en geniet van The Best Of Both Worlds. 

Maak een afspraak voor een van de studio-inloop dagen:

24-08-2020  (19:00 - 20:00)

25-08-2020  (10:00 - 12:00)

31-08-2020  (19:00 - 20:00)

01-09-2020  (10:00 - 12:00)

07-09-2020  (19:00 - 20:00)

STUDIO:

Lage Ham 161a

5201 AB Dongen

 CORRESPONDENTIEADRES:

Ringdijk 12

2981 EW Ridderkerk

06.20207162

www.markisarin.nl

  • (+31) 06 20 20 71 62
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tell your friends!