Skip to main content

Change!

 

Verandering, iedere fotograaf, kunstenaar, visual artist of ander artiesten-exemplaar ondergaat het continu in zijn werk. Als het goed is tenminste. Blijf je jaar na jaar hetzelfde doen, dan heb je van je creativiteit een lopende-band-baan gemaakt. In het beste geval en met gevoel voor drama zou je het een ambacht kunnen noemen. Maar een ambacht vergt weinig creativiteit. Bij een ambacht val je terug op de gebaande wegen en beproefde methodes. Het eindresultaat zal goed zijn, maar ook heel voorspelbaar.

Het gekke is wel dat als je er voor gaat zitten, als ík er voor ga zitten, om nu eens een andere weg in te slaan, lukt dat nooit. Ik kan niet op afroep mijn manier van werken veranderen. Het moet groeien. Ongemerkt, stilletjes aan, op de achtergrond, voorzichtig, steeds meer en beter. En dan komt er een moment dat je het gaat zien. Je doet de dingen anders, je bent veranderd, je werk is veranderd.

Als ik terug kijk naar mijn fotowerk van de afgelopen decennia zie ik de beelden veranderen. Soms heel voorzichtig, alleen zichtbaar voor een kenner van het vak. Soms met grote stappen, duidelijke variaties. Soms zit het in de kadrering van foto's, soms in het gebruik van licht. Niet zelden in een combinatie van van alles en nog wat.  In alle gevallen herken je de verandering in je eigen werk pas achteraf, na lange tijd.

De afgelopen jaren betrapte ik mezelf er op dat ik meer dan anders met felle kleuren in de weer was. Niet alleen in het opdrachtwerk, maar ook in het vrije werk en de portretten die ik maak. Aanvankelijk nog alleen voor mezelf, maar meer en meer ook om te laten zien aan de buitenwereld. Waarschijnlijk is de kiem daarvoor gelegd tijdens een studie naar het kleurenpalet van de schilderijen uit de Renaissance. Oude portretten werden weer van stal gehaald en herzien. Opnieuw bekeken en bewerkt. 

En zo kan het gebeuren dat je werk van 20 jaar geleden totaal anders is dan het werk van nu. Je handtekening is nog dezelfde, maar de uitvoering is anders. Je kunt nog steeds op die oude methodes terugvallen, maar je creativiteit is uitgebreid, heeft andere wegen verkend. En zo ontstaat door de jaren heen een enorme 'plattegrond', een 'stratenplan' van routes en ervaring die je als creatieveling kunt volgen. Daar buiten ligt nog een onmetelijk, onontgonnen gebied dat ik de komende jaren kan verkennen. Wie weet waar het me brengt?