Skip to main content

Koken

 

Ik hou van koken. Meestal wijk ik op verschillende punten af van het originele recept zoals het staat voorgeschreven. Soms met succes, een enkele keer is het succes minder groot. Mijn dochter heeft een prachtig boek over smaken en smaakcombinaties. Een van de dingen die ik me daaruit herinner is bloemkool met chocoladesaus. Ja echt, bloemkool met pure chocolade die 'au bain-marie' is gesmolten en over de bloemkool wordt gegoten. Een onwaarschijnlijke, maar ook onwaarschijnlijk lekkere combinatie.

Het bruggetje naar fotografie? Welnu, ook voor mijn foto's werk ik met recepten. Voordat een foto het grote publiek ziet (en andersom), komt er heel wat voor kijken voordat de foto af is. Mijn foto's bestaan uit veel meer dan alleen het eerste shot zoals dat uit de camera komt. De meeste lezers van mijn blog weten dat mijn  foto's vrijwel altijd beginnen met een idee in mijn hoofd, een schets op papier. Daarbij hoort een sfeer, kleur én een vaag vermoeden van de bewerkingen. Het resultaat bestaat meestal uit heel veel lagen. Lagen van water, beton, asfalt, planten, schilfers, bladders, structuren en texturen. In de praktijk een foto met 'strepen, krassen en vlekken' zullen we maar zeggen.

Zo ook de laatste foto's die je kunt gaan zien tijden de Kunstroute Ridderkerk op 6 en 7 april. 

Kom nu niet met het verhaal dat het bewerken van foto's niet mag. Of dat fotografie vroeger een groter vakmanschap vereiste dan heden ten dage. De zogenaamde 'puristen' die beweren dat het bewerken van foto's iets van de moderne digitale tijd is moeten toch eens naar de volgende foto's kijken. Uit een tijd dat het woord digitaal nog niet bestond en analoog eigenlijk een overbodige toevoeging aan het werkwoord fotograferen was. Wat je ziet zijn enkele iconische foto's van Muhammad Ali, James Dean en Audrey Hepburn, vóór en ná. Met op de eerste afdruk de aantekeningen, kanttekeningen en opmerkingen over hoe de foto uiteindelijk de donkere kamer diende te verlaten voor het grote publiek. Doen we tegenwoordig niet exact hetzelfde? Alleen blijft nu het licht aan en bewerken we onze foto's op een beeldscherm.

 

 

 

Na de eerste shoot, die meestal in mijn studio plaatsvindt, volgt er een soort van moeizaam proces van het zoeken naar de juiste bewerkingen en combinatie van gelaagde beelden. Een proces van bewerken, combineren, poetsen, terughalen, wegwerken, toevoegen etc. etc. Wat ik mezelf in de loop van de tijd heb aangeleerd is om tijdens die zoektocht continu aantekeningen te maken. Niet heel uitgebreid, dat zou te veel afleiden. Maar ik heb inmiddels een eigen 'steno-taal' ontwikkeld die waarschijnlijk niemand begrijpt, maar die mij na afloop vertelt wat ik in de dagen van bewerken heb gedaan. Die aantekeningen vormen op een gegeven moment de grote lijnen voor het recept van de nog te volgen foto's. Kortom, mijn receptenboek, mijn kookboek.

Ik heb altijd een dubbel gevoel bij het tonen van mijn foto's op Faceboek, LinkedIn en Instagram. Aan de ene kant wil je als fotograaf graag dat je foto's worden gezien en verkocht. Aan de andere kant doen deze media geen recht aan alle details en kleuren die in mijn foto's zitten. Een heleboel 'strepen, krassen en vlekken' komen niet tot hun recht. Hierdoor lijken de beelden wat vlak op beeldscherm, terwijl er zoveel leven in zit. Om ze goed te kunnen zien moet je ze in het echt zien. Juist dan komt het steeds vaker voor dat mensen zeggen: "Die wil ik hebben!", soms zelfs zonder naar de prijs te vragen (die in een enkel geval en speciale luxe uitvoering op een bescheiden maandsalaris uitkomt...). Ik wil je dus graag uitnodigen om mijn beelden in het groot te komen bekijken. Op de eerste plaats om van te genieten, hoop ik. Dat kan de komende tijd weer op verschillende plaatsen en tijden.

Vanaf 1 maart tot 12 april  hangt er een grote foto in de overzichtstentoonstelling van de Kunstroute in de bibliotheek Ridderkerk Centrum. Tijdens de Kunstroute Ridderkerk zelf, die op 6 en 7 april plaatsvindt, kun je de rest zien van mijn meest recente werk in Galerie Van Rotterdam (Seringenstraat 31, Ridderkerk). Vanaf 6 mei t/m 31 mei heb ik dan een solo-expositie met recent en iets ouder werk in de centrale hal van het Gemeentehuis Ridderkerk. In de tussentijd loopt ook de expositie in de bibliotheek van Alblasserdam nog een tijdje door (eind mei).

P.S.: Wil je mijn laatste fotografie-inspiratieboek bestellen, wat ik zeer op prijs zou stellen, ga dan naar mijn webshop op www.markisarin.nl