Alles voor de Kunst

 

Fotografie brengt me op heel aparte plekken en in contact met bijzondere mensen. Fotografie brengt me ook in vreemde situaties. Zo stond ik laatst tot aan de knieën in een bosvijver. Je leest het goed, tot aan de knieën in het water. Met mijn camera van pak hem beet € 5000,- op enkele centimeters boven het wateroppervlak. Ik doe het vrijwillig dus ik zeur er niet over, maar toch. Een mens doet dwaze dingen voor een mooi plaatje. Ik wel in ieder geval. Alhoewel er natuurlijk grenzen zijn. Je zult me niet kunnen betrappen bij het maken van een selfie voor het thuisfront aan de rand van een afgrond. Sommigen doen dat maar één keer en bij die groep wil ik me niet scharen.

Afijn, met mijn dure apparatuur dus het water in. Waarom? Muziek is het antwoord!

Dat klinkt cryptisch. Ik zal het uitleggen. Ik heb twee fantastische kinderen. Wat voor dit verhaal verder niet zo relevant is, maar een van de twee is naast landschapsarchitect ook muziekproducer én maakt zelf muziek. Hij speelt van alles zelf, huurt gastmuzikanten in, breit het aan elkaar in zijn studio en produceert een keer in de zoveel tijd een eigen album. Ook papski mag af en toe een duit in het zakje doen met zijn zeer beperkte gitaarspel en ietwat wankele achtergrondzang in de tweede of derde stem. Ook op zijn nieuwste album ben ik weer te horen. Wat wederom zeer irrelevant is voor dit verhaal, maar ik wil het toch hebben gezegd... ;)

Het wordt tijd om nu dan toch tot de kern van dit epistel te komen. Welnu, bij een nieuw album horen ook nieuwe plaatjes. Bedoeld voor Social Media, Spotify en verdere promotie. Wanneer je zijn muziek op dit album beluistert kom je tot de ontdekking dat die, zoals zo ongeveer altijd, een grote dosis melancholie bevat. Hoewel er in zijn muziek ook altijd weer een positieve boodschap zit. Je hoort invloeden van grootheden als Steven Wilson, Björn Riïs, Pink Floyd, Porqupine Tree en verder een hele hoop 'Ruben'. Bovendien vind je op dit album veel piano en viool terug. Een enkele keer schemert er iets Schots/Iers door in de noten. Ik ben natuurlijk enigszins, echt minimaal bevooroordeeld, maar ook dit keer wordt het weer een mooi album. Met prachtige nummers én titels, zoals: Happy Days, Troubled Waters, Cold Feet, Drowning, Sinking, Into the Depths, High Hopes. Je leest het, niet altijd even vrolijk. Dat zegt niks over Ruben trouwens. Was het niet dezelfde Steven Wilson die heeft gezegd: "We're a bunch of happy people, playing sad music."?  En zo is het maar net. En bij die melancholieke, spannende, verrassende en afwisselende muziek horen de bijgaande beelden.

Eerst de muziek, vervolgens de begeleidende foto's. De muzikant doet z'n ding, de plaatjesmaker het zijne. Dan komt papski om de hoek kijken. Aan de hand van de inhoud van een aantal tracks moesten we het water in. Ruben trok voor een kort moment wit weg toen ik dat voorstelde, maar ja, alles voor de Kunst. En zo stonden we op een zondagmiddag met vier man sterk aan de rand van een bosvijver. Prima omstandigheden voor de sfeer van de foto's: een grauwe dag, veel wind en af en toe een bui. Een enkele niet begrijpende passant. Na een korte aarzeling stapte hij het water in en waadde naar het midden van de grote plas. Dat zijn van die momenten waarop ik denk: waar ben ik in vredesnaam aan begonnen. Maar goed, je laat je dan als grijze 55er die in zijn hoofd nog maar 25 is niet kennen en loopt zo onverstoorbaar mogelijk achter hem aan de plomp in. Alsof je het dagelijks doet. Eenmaal de camera aan het oog vergeet ik die tegenzin dan weer direct en begint het plaatjes maken. 

Het is het leukst en geeft de meeste voldoening als je tijdens het shooten al voelt en weet dat je maakt wat je in je hoofd had. Dat het lukt en meer... Geloof het of niet, maar dit zijn de leukste shoots om te doen. Geen standaard werk. Geen opdrachtgever die de beelden nog niet voor zich ziet en het liever maar 'gewoon' houdt. Zo'n gelegenheid waar je bij bijna iedere foto, hangend boven het water denkt: hier kan ik wat mee. Hier word ik, natte poten ten spijt, heel blij van. 

Na afloop van de shoot, koud en nat, snel iets droogs aangetrokken, de apparatuur ingepakt en naar huis. Vol verwachting van wat er in de camera zit. Bij thuiskomst loop ik dan te popelen om aan de slag te gaan en te kijken wat er van het geplons in het water geworden is. Alle beelden op de computer zetten. Een back-up maken. De beste beelden uitzoeken en bewerken. Maar eerst douchen, schone kleren aan en een hapje eten. Dat bewerken heb ik uit moeten stellen tot de volgende dag. Dat kost veel tijd. Het is overbodig om te vermelden, maar het originele beeld moet op zichzelf, zo uit de camera al goed zijn, om niet te zeggen perfect. Dat is het uitgangspunt. "You can't make diamonds out of crap". Maar om tot de gewenste sfeer te komen is er toch veel te doen. Het eerste beeld kost de meeste tijd. Daarna heb ik een 'recept' waarmee ik me op de andere foto's kan botvieren. Zo ontstaat een serie waar ik weer blij mee ben. Hopelijk de artiest ook...

Het nieuwe album van Ruben Isarin is nog niet af. Een kunstenaar en zijn 'darlings' hè. Het is in de maak, de puntjes op de spreekwoordelijke 'i' en zo. Ik ken dat maar al te goed. Wanneer ben je eigenlijk klaar? Ik heb geleerd dat wanneer je niks meer wèg kan laten je moet gaan stoppen. Na zijn eerdere albums 'Dawn' (2018) en 'Rise & Shine' (2019) kun je binnen enkele maanden dus ook zijn gloednieuwe muziek op ook Spotify verwachten. Hou hem in de gaten! Oh ja, Ruub heeft er wel een fikse verkoudheid aan over gehouden. Alles voor de Kunst.

 

Tot slot nog wat gedachten over kunst van enkele illustere types uit de geschiedenis:

Michelangelo: Kunst: de kunst om het overbodige te verwijderen.

Aristoteles: Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk... dat is de echte werkelijkheid.

Leonardo Da Vinci: Als geest en hand niet samengaan, ontstaat er geen kunst.

Albert Einstein: De mooiste ervaring die een mens kan meemaken is het mysterieuze; het is de fundamentele emotie die ware kunst en ware wetenschap creëert.

Oscar Wilde: Alle kunst is volkomen nutteloos.

                                                    

     

  • (+31) 06 20 20 71 62
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tell your friends!