Beeldmakers

Een creatieve cursus fotografie die méér inhoudt dan plaatjes maken!

Voor wie?

Deze cursus, die in samenwerking met de Bibliotheek AanZet in Ridderkerk Centrum wordt aangeboden, is voor jonge mensen: 8-12 jaar, 13-17 jaar en 18 jaar en ouder.

De cursus is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage subsidieregeling Cultuur voor iedereen, Gemeente Ridderkerk.

Het programma Beeldmakers bestaat uit 6 creatieve fotografielessen waarin de focus ligt op het maken van creatieve beelden, visie op fotografie en kunst en iets minder op de technische kant van fotografie. Daarbij worden meer disciplines aangesproken dan fotografie alleen.

Wat maakt van een foto een interessant beeld waar je langer dan een tel naar kijkt? Een beeld zegt meer dan 1000 woorden zegt men wel eens. Maar hoe komt dat? En wat zorgt er voor dat een foto zich laat lezen als een verhaal?

Een interessante foto prikkelt je fantasie. Start in je hoofd een verhaal dat je al fantaserend zelf kan afmaken. We kijken dus ook naar compositie en de bouwstenen van een goede foto.

En wat gebeurt er als je tekst en foto’s gaat combineren? Zal de foto de tekst beïnvloeden? En zal je door de tekst de foto anders interpreteren? Kortom: Wat wil je vertellen met de beelden die je maakt en klopt de inhoud met de boodschap?

Tijdens de cursus leggen we ook een link naar de beelden die je ziet en zet op Facebook en Instagram en andere social media.

In enkele maanden word je aan de hand van een aantal opdrachten en besprekingen uitgedaagd  na te denken over fotografie, beelden, kunst tekst en ga je (al dan niet onder begeleiding) een aantal zaken helemaal zelf met elkaar organiseren. De lessen worden voor alle groepen afgesloten met een expositie en presentatie voor belangstellenden.

Wat moet je van te voren weten?

Nou, je moet eigenlijk niet zo veel. Dus hoef je eigenlijk ook niet zo veel van te voren te weten. Je gaat met je eigen camera, tablet of telefoon mooie beelden maken. Hoe, wat, waar? Dat komt allemaal vanzelf.

Wat moet je meenemen?

Een dosis nieuwsgierigheid, al je creativiteit en een beetje lef! En natuurlijk een (compact)camera, tablet of gewoon je telefoon.

Wil je een voorbeeld van een opdracht?

Breng muziek in beeld.

Hoe breng je zoiets ongrijpbaars als muziek in beeld? Je kunt muziek wel horen, maar niet zien. Of toch? Kun je de toeschouwer meenemen in het genieten van muziek? Waar kun je muziek fotograferen? Concentreer je je op de details van instrumenten? Of op de drukke handen van de musici? De emotie op de gezichten van de muzikanten? Laat je beweging toe in je foto? Moet de foto overal scherp zijn? Wat kun je doen met licht?

Als je goed tussen de regels door leest zul je merken dat we niet alleen maar plaatjes gaan maken. We gaan op zoek naar mooie locaties, de juiste mensen, contacten leggen met anderen en nadenken over het verhaal dat je met je foto's wilt vertellen.

Een verhaal + een foto.

Ken je dat? Je leest een verhaal of een gedicht en je ziet de beelden in je hoofd voor je. Wat gebeurt er met dat verhaal of dat gedicht als je bij de tekst een foto bedenkt en maakt? Letterlijk tekst en beeld combineren. Kijk je nu anders naar de foto? Leest de tekst anders?

 

Beeldmakers in fotografie

€ 25,-  (!)

Startdatum: (wekelijks m.u.v. schoolvakanties en feestdagen)

In verband met het Covid-19 virus en de bijbehorende restricties van overheidswege wordt deze cursus naar 2021 verschoven.

+/- 8-12 jaar: 18 maart 2021

+/- 13-17 jaar: 2021

+/- 18 jaar en ouder: 2021

  • (+31) 06 20 20 71 62
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tell your friends!