Schelpweg 4, Strijen

 

Het project:

De verdieping van dit monumentale pand was verdeeld in een aantal kamers en een ongebruikte opslag.

Wat niet goed zichtbaar was bleek later de sleutel tot het ontwerp: De houten kapconstructie was voor een groot deel aan het oog ontrokken door allerlei aanpassingen die in de loop van decennia aan deze verdieping waren gedaan. Het resultaat was een onoverzichtelijke bouw van kamers en plafonds. De nieuwe bewoners gaven carte blanche voor de verbouwing. De enige vastliggende elementen waren het mooie trappenhuis en de bestaande badkamer.

Programma van Eisen:

1 - Gelet op het monumentale karakter van het pand moet die stijl op de bovenverdieping worden doorgevoerd.

2 - Het geheel hoeft niet op de millimeter te worden uitgewerkt, het gaat om een totaal nieuw, globaal plan.

3 - De huidige indeling van de verdieping is nogal klein en hokkerig. De helft van de verdieping is in ongebruikte staat.

4 - De gehele huidige indeling kan worden gewijzigd, behalve de badkamer en trappenhuis.

5 - In het ontwerp moet plaats zijn voor een master-bedroom, Logeerkamer, Slaapkamer voor 1 persoon, Fitness ruimte.

6 - In ieder ruimte moet daglicht toetreding zijn vanuit de bestaande ramen.

Het ontwerp:

Het idee was om de symmetrie van de prachtige houten spantenconstructie te volgen én te accentueren, waarbij de houtconstructie van de kap zoveel als mogelijk in het zicht komt. Het plan was om ook waar de wanden de spanten volgen, de spanten in het zicht te laten en niet te omtimmeren.

Aangezien het trappenhuis en de badkamer een vast gegeven zijn is de maatvoering van die elementen leidend voor de rest van het ontwerp. Het trappenhuis van 2200 x 2200 mm. zorgt voor een breedte van de overloop van 4400 mm. Tegelijkertijd zorgen de samenkomst van de spanten in twee knooppunten in de nok, de deur van de badkamer en de ontsluiting van de slaapkamer voor een lengte van ongeveer 6700 mm. lengte aan overloop. Zo ontstaat een ruime, monumentale ruimte rond het trappenhuis waar alle kamers op uitkomen. Met een prachtig lijnenspel van de oude spanten die deze hal symmetrisch domineren. De bovenverdieping is echter zo groot dat de ruim bemeten overloop geen afbreuk doet aan de indeling van de grote kamers. De ruime master-bedroom met inloopkast, is aan de voorzijde van het pand gesitueerd, omdat daar ook het balkon op aan sluit. Daardoor ontstaat aan de achterzijde van het huis, met dakkapel, voldoende ruimte voor een gecombineerde logeer / kinderkamer. Daar tegenover, gespiegeld, aan de achterzijde van de woning is de extra slaapkamer gesitueerd. Omdat daar de dakkapel én een dakraam op aansluiten. Zo blijft aan de voorzijde van het huis de logische plek voor de fitnessruimte met een dakraam voor daglichttoetreding.

De plaatjes:

 

 

 Een impressie van de Master-bedroom met een karakteristiek deel van de houten kapconstructie.

 

 

 

 

De ruim bemeten overloop met de mooie, dominerende houten kapconstructie.

 

 

 

  • (+31) 06 20 20 71 62
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tell your friends!