Skip to main content

Goirkestraat 113, Tilburg

 

Het project:

Aan deze voormalige pastorie was vele decennia niets veranderd. Het pand was volledig in de originele staat. Nadat de laatste pater was verhuisd wilde de nieuwe bewoners een nieuwe woonfunctie geven aan dit pand. Bij het maken van het ontwerp was al een aanvang genomen met de sloop van de oude materialen, stofferingen en de oude eikenhouten lambriseringen.

Programma van Eisen:

1 - Een vernieuwde woonfunctie voor de begane grond.

2 - Stenen tegelvloer voor de gehele begane grond.

3 - Eetkamer / werkkamer combineren.

4 - Een betere ontsluiting van de keuken.

Het ontwerp:

De oorspronkelijke begane grond van dit pand uit de vorige eeuw is vrijwel symmetrisch opgebouwd. Met in het midden van de voorgevel de voordeur en daarachter de centrale gang die van voor tot achter in het huis loopt en ook toegang geeft tot de tuin achter het huis.

De living is gerealiseerd aan de rechterzijde van de begane grond en is in twee verschillende woonfuncties gesplitst. Een gedeelte voor het doorbrengen met vrienden en tv-kijken. En een ander deel, rond de open haard gesitueerd, voor de momenten samen. 

De muur tussen de andere ruimtes aan de linker voor- en achterzijde van het gebouw is doorgebroken om zo de ontsluiting tussen de eet/werkkamer en keuken te maken. Daarbij is het keukenblok omgedraaid van de binnenmuur naar de buitenmuur met uitzicht op de tuin.

De vloer in centrale gang is voorzien van donker hardsteen. De overgang naar de tegelvloer met beton-look in de overige ruimtes. is naadloos gerealiseerd.

Stalen deuren met glas tussen de diverse ruimtes.

Vanuit de oude situatie is in de living een oude inbouwruimte met toog overgenomen en verbouwd om een bank te realiseren.

Als tegenhanger en compensatie van de harde, koele materialen (een van de wensen van de opdrachtgever), fungeren diverse vloerkleden, de raamdecoratie en veel houtaccenten. Dit is onder andere nodig om een prettige akoestiek te waarborgen. Tevens is er via deze zachte materialen kleur toegevoegd in het interieur. De vloerkleden markeren tegelijkertijd de verschillende functies van het wonen en werken. 

 

De plaatjes: